Overslaan naar hoofdinhoud

Release 25.01 - Nieuws / Releases - Zermelo Support

jan 14 2025

Release 25.01

Lijst van auteurs

Op dinsdag 14 januari presenteren we u versie 25.01 van Zermelo Desktop en Portal.

In de desktop kunt u vanaf deze versie leerlingen met een lage prognose buiten beschouwing laten bij het maken van een proefcluster of -rooster.


Leerlingen met een lage prognose

Tijdens de roostervoorbereiding maakt u verschillende proefclusters en proefroosters. Niet alle leerlingen hebben dan al een prognose van 100%. We adviseren op onze handleiding om leerlingen die een kleine kans hebben om uiteindelijk in de afdeling terecht te komen, tijdens het proefclusteren te negeren. Hiervoor hebben wij nu een nieuwe optie beschikbaar in de desktop, die signaleert welke leerlingen een lage prognose hebben, waarna die afdelingsdeelnames uit uw roosterbestand (tijdelijk) verwijderd kunnen worden.

U vindt het nieuwe scherm bij Leerlingen > Lage prognoses:
image.png









Instellingen verwerking lage prognoses

In het scherm vult u onder ‘Actief?’ in voor welke afdelingen u wilt dat leerlingen met lage prognoses buiten het proefcluster of -rooster gehouden worden. Onder ‘Grens%’ vult u in tot en met welk prognosepercentage u leerlingen buiten beschouwing wilt laten:

Bij afdelingen die u op ‘Niet actief’ laat staan gebeurt niets. Bij actieve afdelingen toont de laatste kolom hoeveel leerlingen een lage prognoses hebben.

Leerlingen met lage prognoses verwijderen

Als u het scherm sluit, ziet u vervolgens een verschil bij de Gegevenscontrole:

In dit voorbeeld zijn er 5 leerlingen met een lage prognose. U klikt op de regel en het scherm met de verschillen bij leerlingen opent.

Hierin ziet u links een nieuwe regel ‘Lage prognoses’. Door te klikken op de knop ‘Afdeling’ verwijdert u deze leerlingen uit dit desktopproject. U kunt de leerlingen op elk gewenst moment weer toevoegen, zie het kopje Leerlingen weer toevoegen in uw bestand.

U kiest voor ‘Leerlingen verwijderen’.

De leerlingen met lage prognosepercentages zitten nu niet meer in uw desktopbestand. U kunt clusteren en roosteren zonder dat u met deze leerlingen rekening houdt.

Uitzonderingen bij verwijderen

Het kan zijn dat de software niet alle leerlingen met een lage prognose verwijdert. Als een leerling een individuele randvoorwaarde heeft, of als er voor die leerling verplichte, verboden of gewenste groepen zijn ingesteld, dan wordt deze leerling niet verwijderd. U krijgt hierover een melding.

Leerlingen weer toevoegen in uw bestand

Op elk gewenst moment kunt u deze afdelingsdeelnames weer inlezen in uw bestand door de wijzigingen bij leerlingen weer over te nemen:

De desktop leest de leerlingen dan weer in, waarna u hun vakkenpakket ook over kunt nemen.


SAML-instelling: gebruik Extra gebruikersnaam per gebruikerstype in te stellen

Als u gebruik maakt van single-sign-on via SAML is het vanaf deze release mogelijk om een extra instelling te doen. U kunt in het admin-paneel nu per gebruikerstype instellen of voor hen de Extra gebruikersnaam als NameID gebruikt moet worden. Deze optie is alleen beschikbaar als het vinkje ‘Doorverwijzen met redirect (verouderd)’ uit staat.

U geeft per gebruikerstype, werknemer, leerling en ouder/verzorger, aan met welke gegevens uit het portal de NameID uit de Identity provider gematcht wordt.

Voorheen was het alleen mogelijk om de extra gebruikersnaam te gebruiken middels het vinkje bij ‘Doorverwijzen met redirect’. Als uw school om deze reden heeft gekozen voor doorverwijzen met redirect, adviseren wij u over te stappen op instellingen per gebruikerstype.