Overslaan naar hoofdinhoud

Onderhoud aan het basisrooster - Nieuws / Zermelo Academy - Zermelo Support

okt 3 2024

Onderhoud aan het basisrooster

Lijst van auteurs

Beste basisroostermaker,

Stel u zich eens voor... voor de zomervakantie bent u maanden bezig met het verzamelen van pakketkeuzes, lessentabellen, roosterwensen, roostereisen, beschikbaarheden, lessenverdelingen en allerlei andere gegevens. Na deze monsterklus bent u druk bezig geweest en heeft u misschien wel 30 versies van het basisrooster opgeleverd. Steeds een kleine wijziging, maar ja, de impact op het rooster was groot. Gelukkig bent u voor geen gat te vangen en na zelfs door te hebben geploeterd in de zomervakantie ligt er nu een fantastisch rooster. Uw school start in september soepel met het schooljaar. Mede dankzij uw enorme inspanningen. Trots bent u en dat is terecht. Uw werk zit er weer op.....

character_2_beach.png


Of toch niet?

Hoewel de gemiddelde onderwijsprofessional denkt dat het werk van de basisrooster er, na het maken van het basisrooster, op zit, is de praktijk helaas anders. Een collega moet worden vervangen, een leerling wil van pakket wisselen of er moet een extra ondersteuningsles worden ingeroosterd. De meeste basisroostermakers draaien hier de hand niet voor om, maar vaak worden er toch kleine dingetjes vergeten. Een einddatum aan een vervanging hangen, een tijdelijke blokkade die iets minder tijdelijk in het bestand terecht komt of een leerling met een extra vak, in plaats van een pakketwissel. Het zijn kleine onjuistheden die ervoor kunnen zorgen dat uw bestand niet meer klopt. En dus niet automatenproof is. En dit is zonde, want het rooster voor tijdvak 2 staat alweer bijna op de stoep.


Maar hoe doe ik dat dan?

Speciaal voor deze wijzigingen gedurende het schooljaar hebben we nu de cursus Onderhoud aan het basisrooster ontwikkelt. In één dag nemen we u mee langs de meest voorkomende wijzigingen gedurende het schooljaar. De dag is opgesplitst in drie onderwerpen.

Docenten

Bij docenten kijken we bijvoorbeeld naar het vastleggen en wijzigen van beschikbaarheden, het intern opvangen van een afwezige docent en het inroosteren van extra lessen voor een bestaande groep.

Beschikbaarheden.png

Leerlingen

Uiteraard kijken we bij leerlingen naar leerlingen die van stamklas wisselen of een pakketwissel krijgen, maar we bekijken ook leerlingen die een vak op een ander niveau gaan volgen of leerlingen met een speciale roosterwens.

Lokalen, lesverzamelingen en lesuren

In het laatste deel van de dag bekijken we wijzigingen ten aanzien van de lokalen, controleren we de juistheid van lesverzamelingen en telgroepen (en de bijbehorende lokaalrandvoorwaarden) en richten we een nieuwe lesuurvariant in.


Klinkt wel interessant...

De cursus is voor iedereen die met het basisrooster werkt en deze automaatproof wil houden interessant, maar met name basisroostermakers met slechts één of twee jaar ervaring hebben veel baat bij deze cursus. Ook als u een periode geen basisrooster hebt gemaakt is het raadzaam deze cursus te volgen. De cursus is ook bijzonder geschikt als u niet de daadwerkelijke basisroostermaker bent, maar bijvoorbeeld wel de dagroosters op school (heeft) verzorgd en u als achterwacht of sparringspartner wilt fungeren voor uw basisroostermaker. U leert zo kleine wijzigingen doorvoeren, zonder dat u direct de zwaarte van het basisrooster ervaart.


Wilt u meer weten of inschrijven? Kijk hier voor informatie over Onderhoud aan het basisrooster