Aankondiging nieuw rechtensysteem - Nieuws / Releases - Zermelo Support

Jun 15 2021

Aankondiging nieuw rechtensysteem

Lijst van auteurs

In augustus zal versie 21.08 van Zermelo Desktop en Portal worden gereleased. Hierin zit een verandering van het rechtensysteem in het portal.

De schoolfuncties en huidige instellingen voor werknemers, leerlingen en ouders in uw portal zullen één op één worden overgenomen. Vanaf de release kunt u de schoolfuncties en rechten verfijnder inrichten.

Schoolfuncties en Toekenningen

Het menu schoolfuncties is in versie 21.08 verplaatst naar het menu Beheer.  Uw applicatiebeheerder vindt daar 3 tabbladen: Instellingen gebruikers, Instellingen schoolfuncties en Toekenningen schoolfuncties.

Instellingen gebruikers

In het menu Instellingen gebruikers stelt u de rechten in voor de individuele eindgebruikers van het portal: de leerlingen, werknemers en ouders. De  instellingen van deze gebruikers in uw huidige portal worden bij de release overgenomen. Deze instellingen zijn alleen van uiterlijk veranderd ten opzichte van de huidige situatie.

Instellingen schoolfuncties

In het tabblad Instellingen schoolfuncties kunt u de standaard instellingen  per schoolfunctie van uw school inrichten.  Per schoolfunctie kunt u inrichten of die standaard voor uw school bepaalde rechten heeft: Lezen of Bewerken. Zo kunt u hier bijvoorbeeld inrichten of decanen standaard de keuzeformulieren mogen lezen of bewerken. De rechten die u in uw huidige portal heeft ingesteld voor de schoolfuncties worden bij de release overgenomen in deze nieuwe inrichting.

U kunt vanaf 21.08 per gebruiker uitzonderingen op  deze standaard rechten maken.  Dat doet u in het volgende tabblad: Toekenningen schoolfuncties.

Toekenningen schoolfuncties

Het toekennen van schoolfuncties gaat via <Toevoegen> . Hier geeft u dus per project bijvoorbeeld aan welke gebruiker de schoolfunctie Decaan heeft, en voor welke afdelingen dit geldt. De  instellingen van schoolfuncties in uw huidige portal worden bij de release overgenomen.

Bij het toekennen van de schoolfunctie worden de standaard instellingen voor die schoolfunctie overgenomen. In dit tabblad kunt u per gebruiker uitzonderingen hierop inrichten. Dit doet u met modus <bewerken>.  Hier kunt u bijvoorbeeld aangeven dat één decaan in het project wel de keuzeformulieren mag bewerken, maar andere decanen niet.