Schermtijd! - Interview met het Erasmus College in Zoetermeer - Nieuws / Zermelo Magazine - Zermelo Support

Jan 11 2024

Schermtijd! - Interview met het Erasmus College in Zoetermeer

Lijst van auteurs

Schermtijd!

Naast het nieuwe jaar heeft middernacht op 31 december nog iets anders ingeluid: een smartphoneloze VO-school. Smartphones zijn per 1 januari 2024 verboden op school, behalve waar ze voor educatieve doeleinden gebruikt worden.

Veel scholen komen daardoor in een spagaat tussen voor- en nadelen terecht. Wat concentratie tijdens de les en interactie tijdens pauzes betreft zijn de potentiële voordelen voor leerlingen goed voorstelbaar. Maar het verbod maakt de mooie apps waarmee leerlingen de afgelopen jaren voorzien zijn om roosters, huiswerk en mededelingen te bekijken nutteloos. Wat nu? Veel scholen grijpen voor de roosterwijzigingen naar ‘oude’ oplossingen, zoals een beeldkrant, maar dan in een nieuw jasje. Kortom: het is schermtijd!

Informatieschermen

Het Erasmus College in Zoetermeer was de huidige golf aan interesse in informatieschermen voor. De Daltonschool was al langer ‘digitaal arm’. Telefoons en laptops waren niet verboden, maar ze werden niet meer dan strikt noodzakelijk gebruikt. In de klas moesten de telefoons in telefoonzakken bij de deur. Vanuit de docenten was er al langer vraag naar een centrale plek waar roosterwijzigingen te bekijken zijn, zoals een informatiescherm. Zo kreeg ICT’er Kevin Wiegman opdracht om naar een technische oplossing te zoeken. “Tot mijn verbazing waren er nog geen partijen die roosterwijzigingen vanuit Zermelo op narrowcasting-schermen konden weergeven. Dus toen heb ik om me heen gekeken naar partijen die wilden samenwerken om dat mogelijk te maken. Ik kreeg een tip van onze roostermaker Erik Wensink en via Google vond ik het bedrijf informatieschermen.nl. Het Erasmus was eigenlijk de eerste school die daar aanklopte voor een koppeling met Zermelo. Toen was er natuurlijk nog niet zoveel interesse in informatieschermen omdat smartphones nog toegestaan waren. De koppeling met Zermelo zoals ze die nu aanbieden is eigenlijk voor het Erasmus gemaakt.”

Niet te lang, niet te kort

Aangezien de koppeling van de grond af gebouwd moest worden, duurde de implementatie even. “Het Erasmus was onze pilotschool,” vertelt Ron Gerrits van Informatieschermen.nl. “Zij vroegen ons begin dit jaar (2023) om de koppeling met Zermelo mogelijk te maken. Toen we die hadden geschreven en getest kwamen daar natuurlijk vragen over en voorstellen voor aanpassingen. Zo hebben we de software steeds weer een stuk verbeterd totdat het Erasmus tevreden was.” Nou klinkt het weergeven van roosterwijzigingen op een scherm niet heel ingewikkeld, maar de schijn bedriegt: “De grootste uitdaging is hoe lang de wijzigingen op het scherm zichtbaar moeten zijn. Een leerling moet niet heel lang voor een scherm moeten staan voordat zijn wijziging langskomt, maar hij moet wél rustig een scherm kunnen lezen. Daar zit een balans tussen en die moet je zoeken. We zijn de roosterwijzigingen daarom gaan opsplitsen in pagina’s. Bijvoorbeeld de eerste twee lesuren op een pagina en de volgende pagina het derde uur omdat daar meer wijzigingen zijn. Daarna moet je kijken hoe lang elke pagina wordt weergegeven. In de software kan de beheerder op school dat makkelijk aanpassen.”

De gemakkelijke oplossing

“Het systeem dat we op het Erasmus gebruiken is heel eenvoudig in te richten,” beschrijft Kevin. Als ICT’er had hij hierin direct de hand. “Je krijgt een mediaspeler aangeleverd die de informatie kan weergeven op een scherm. Je hoeft als school dus geen schermen aan te schaffen als je die nog hebt. Dat was voor ons heel handig. Veel meer dan een HDMI-aansluiting en stroom is niet nodig. De rest doe je in een cloudomgeving die lijkt op PowerPoint. Je maakt een soort presentatie in de huisstijl van je school, waarin je de wijzigingen wilt laten zien en als je klaar bent wordt het geheel weergegeven op de schermen. Wat je maakt op je pc is precies wat je ziet op het scherm. Wij werken nu met twee schermen: eentje bij de ingang met alleen roosterinformatie voor de leerlingen en een ander scherm bij de docentenkamer waar buiten de roosterwijzigingen ook de afwezigheden van docenten vermeld worden. Bij ons is iedereen er tevreden over. Ik zie geregeld groepjes staan om hun roosterwijzigingen op te zoeken.” Vanaf 2024 zal dat ongetwijfeld een beeld zijn dat weer op veel scholen zal voorkomen.

Meer informatieschermen

Wilt u meer weten over partijen die informatieschermen aanbieden? We hebben hier een aparte pagina voor aangemaakt.

Meerdere partijen die roosterwijzigingen op schermen kunnen tonen

Het mag geen verrassing zijn dat verschillende partijen intussen een koppeling tussen Zermelo en informatieschermen aanbieden of willen ontwikkelen. Bedrijven die bij ons bekend zijn met volledig functionele koppelingen hebben we gebundeld op bovenstaande pagina. Hier kan snel verandering in komen, want meer partijen zijn druk bezig met hun producten. We claimen dus niet dat deze lijst uitputtend is. De aanpak van deze bedrijven kan net verschillen, waardoor sommige leveranciers beter geschikt zijn voor een bepaalde school dan de andere. De komende tijd gaan we deze pagina updaten naarmate andere bedrijven met koppelingen komen. Houdt de pagina dus in de gaten voor meer nieuws over informatieschermen en Zermelo!