Publicatieblokken in het dagrooster: wat nu? - Nieuws / Zermelo Magazine - Zermelo Support

sep 25 2024

Publicatieblokken in het dagrooster: wat nu?

Lijst van auteurs

Sinds het begin van het schooljaar bestaat de mogelijkheid om blokuren écht als blokuren te publiceren naar het portal. De basisroostermaker geeft voor de eerste publicatie van het basisrooster aan welke vakken en lestypes als publicatieblokken gepubliceerd moeten worden.

Dat wil zeggen dat Zermelo op zoek gaat naar combinaties van lessen die dezelfde docent, lokaal, groep en vak hebben op opeenvolgende lesuren. Je herkent de publicatieblokken in het dagroosterscherm door een blauw hoekje rechtsboven in de lescel.

Maar wat, hoor ik de dagroostermakers onder ons denken, als ik nou één van die lessen een vervanger geef of als er eentje uitvalt? Dan is het geen publicatieblok meer! Klopt. Daarom is het aan ons om de desktop te vertellen dat het publicatieblok verbroken mag worden in het portal. Terwijl je met het dagrooster bezig bent gaat alles nog zoals normaal, maar bij het publiceren komt er een nieuw venster tussendoor.

In dit nieuwe scherm kun je de publicatieblokken die nu ‘fouten’ hebben selecteren en dan op verwijderen klikken. Je gooit niks weg, maar je verwijdert de blokstructuur. Het kan nóg makkelijker: klik op het groene vinkje en de Zermelo-desktop geeft je de opties om te annuleren, het scherm te verlaten zonder actie of de foutieve blokdefinities te verwijderen en de lessen te splitsen. Als je voor de laatste optie kiest, kom je weer op bekend terrein: het publicatiescherm. Druk op de bekende publicatieknop en je dagroosterwijzigingen staan in het portal mét opgesplitste publicatieblokken.

Alle informatie rondom dagroosteren met publicatieblokken vindt u op onze speciale handleidingpagina.