Persoonlijk budget: van twee hoofdcontracten naar één hoofd- en één nevencontract - Artikelen / Formatie / Tutorials - Zermelo Support

Persoonlijk budget: van twee hoofdcontracten naar één hoofd- en één nevencontract

Lijst van auteurs

Inleiding

Vanaf release 23.11 krijgen al onze klanten de mogelijkheid om te werken met hoofd- en nevencontracten. Heeft u in uw roosterproject een werknemer met twee hoofdcontracten met op beiden een actieve PB-regel? Dan is de aanpassing van een docent met twee hoofdcontracten naar een docent met één hoofd- en één nevencontract van invloed op het persoonlijk budget basis (PB-basis). In dit artikel vindt u een stappenplan hoe u dit kunt verwerken.

Wij adviseren u om deze wijziging in de voorbereiding voor volgend schooljaar door te voeren. Maakt u gebruik van de AFAS-koppeling? Dan is dit noodzakelijk. De optie om te werken met twee hoofdcontracten blijft voorlopig bestaan, maar zal op termijn in onze software niet meer ondersteund worden.

Van een docent met twee hoofdcontracten en twee PB-basisregels naar een docent met een hoofdcontract met PB-regel en een nevencontract

Een werknemer die op meerdere scholen werkzaam is in hetzelfde portal, is actief in meerdere roosterprojecten. Om actief te zijn binnen een roosterproject moet de werknemer een contract hebben. Dit kunnen nu twee hoofdcontracten zijn, één bij elk roosterproject. Het is mogelijk dat beide contracten een PB-regel bevatten en dat daarmee het PB op twee plekken berekend en geregistreerd wordt. Dit geldt voor zowel de jaarlijkse toepassing (bijv. les- of taakreductie) als de spaarpot inclusief het bijbehorende historisch overzicht. Wilt u voor deze werknemer één hoofdcontract aanwijzen dan is dit niet mogelijk, omdat er twee actieve PB-regels aanwezig zijn.

U dient eerst de PB-regel van één van de hoofdcontracten (het nieuwe nevencontract) inactief te maken door deze te verwijderen. Let op: u verwijdert hiermee alle informatie over de toepassing van het PB op dit contract en het historisch overzicht van de spaarpot. Om deze informatie te behouden is het noodzakelijk dat u dit eerst exporteert. Vervolgens wijst u een hoofdcontract toe en voegt u handmatig de gegevens voor het PB samen op het hoofdcontract. De volledige aanstelling en eventuele verloven staan op het hoofdcontract. Op het nevencontract staan alleen het aantal klokuren die de werknemer werkzaam is bij het nevenproject.

Stappenplan

In ons voorbeeld werken we met docent Bradly Plaisier (doc2). Momenteel heeft hij twee hoofdcontracten, beide met een actieve PB-regel. Dit zetten we om naar één hoofdcontract met actieve PB-regel en één nevencontract.

1. Ga naar Personeel > Overzicht > Eigenschappen. Hier is zichtbaar dat doc2 meerdere hoofdcontracten heeft.

2. Klik op de knop <Hoofdcontract> achter meerdere. Een pop-up opent. Het is onmogelijk om een hoofdcontract toe te wijzen (1) door twee actieve PB-regels (2).

3. Ga naar Personeel > Persoonlijk budget > Persoonlijk budget. Maak een screenshot of exporteer het aantal klokuren (1) en de toepassing (2) naar een extern bestand. Doe dit voor alle roosterprojecten waarin de werknemer actief is.

4. Ga naar Personeel > Persoonlijk budget > Spaarpot. Maak een screenshot of exporteer een eventuele spaarpot inclusief historisch overzicht (1) naar een extern bestand. Doe dit voor alle roosterprojecten waarin de werknemer actief is.

5. Verwijder het PB van het hoofdcontract dat het nevencontract wordt. Doe dit met de knop <Verwijderen>.

6. Ga naar Personeel > Overzicht > Eigenschappen. Klik op de knop <Hoofdcontract aanwijzen>.

7. Een pop-up opent. Kies welk contract het hoofdcontract is. Klik op de knop <Hoofdcontract toewijzen>. Er verschijnt een waarschuwingsscherm dat alle informatie wordt ondergebracht bij het hoofdcontract. Klik op <Doorgaan>.

8. Bepaal het PB voor het nieuwe hoofdcontract. In ons voorbeeld heeft doc2 recht op 86 klu PB. Hiervan stond 72 klu al op het hoofdcontract. Op het nieuwe nevencontract stond 14 klu PB. Opgeteld is het een beschikbaar PB van 72 + 14= 86 klu (1). Beiden PB-regels hadden een toepassing naar lesreductie (2) (32 klu en 6 klu) en naar verlof budget (3) (40 klu en 8 klu). Opgeteld is dit 38 klu lesreductie en 48 klu naar verlof budget bij het samen voegen van de PB-regels.

9. Bereken de klokuren en het kapitaal in de spaarpot voor het nieuwe hoofdcontract. In ons voorbeeld heeft doc2 een spaarpot van 160 klu en 24 klu. Opgeteld is dit een spaarpot van 184 klu. Het opgebouwde kapitaal bedraagt €1061,- en €563,-. Opgeteld is dit een kapitaal van €1624,-. Ter controle kunt u zelf de eindstand uitrekenen om te zien of deze overeenkomt.

10. Controleer de ingevulde gegevens van het PB bij het nieuwe hoofdcontract bij Personeel > Persoonlijk budget van het toegewezen hoofdcontract. In de kolom Opmerking voor beheerder kunt u de aanpassing documenteren.

Warning

U heeft als formatiebeheerder het recht om te wisselen van hoofdcontract, maar niet om een hoofdcontract toe te wijzen wanneer er meerdere hoofdcontracten met actief PB zijn. Deze handeling behoort toe aan de applicatiebeheerder, iemand die het hele portal overziet en met beide/alle formatiebeheerders in contact staat om dit te doen.