Overslaan naar hoofdinhoud

Pauzesurveillance inroosteren - Artikelen / Roosteren / Tutorials - Zermelo Support

Pauzesurveillance inroosteren

Lijst van auteurs

Inleiding

 Bij Telgroepen uitgebreid kunt u van een extra optie gebruik maken. Het gaat om het bundelen van meerdere aangrenzende uren. Met deze functionaliteit kunt u nu vrij eenvoudig pauzesurveillance inroosteren. U kunt namelijk iets zeggen over een tweetal uren die elkaar opvolgen. We laten u in deze tutorial graag zien hoe dit in de praktijk werkt.

Ons voorbeeld

We gaan in deze tutorial uit van de volgende situatie:

  • Er is een kleine pauze tussen uur 3 en 4
  • Er is een grote pauze tussen uur 6 en 7
  • We willen altijd 3 docenten per pauze die kunnen surveilleren
  • De surveillance staat als vak met de afkorting ps in het roosterbestand

Lessen aanmaken

We starten met het aanmaken van lessen voor het vak ps. In ons voorbeeld hebben we in totaal 30 van deze lessen nodig. In het lesdomein maakt u één les aan voor het vak ps. Bij het veld "In te roosteren"" voert u het getal 30 in.

U heeft nu in het lesdomein 1 les met een gewenst aantal posities van 30.

 Als u nu Roosteren (met of zonder indelen) opstart en weer afsluit, zijn er 30 afzonderlijke lessen ontstaan. Op deze lessen kunt u de docenten zetten.

Telgroep maken

Om straks iets te kunnen zeggen over de pauzesurveillance, maken we eerst een telgroep van de 30 lessen aan.

Posities bundelen

Voor de zojuist aangemaakt telgroep gaan we nu de randvoorwaarden inrichten. Er moeten minstens 3 surveillanten aanwezig zijn in de pauze. Dat betekent dat er in totaal 3 docenten het 3e of 4e uur en het 6e of 7e uur een ps ingeroosterd moet krijgen. U kunt de randvoorwaarden invoeren door bij de betreffende telgroep op de knop <Uurbundeling> te klikken bij <Telgroepen uitgebreid>

U voert in de onderste regel in het schema in hoeveel uren u wilt bundelen. In bovenstaand voorbeeld voert u dus het getal 2 in bij de uren 3 en 6. U ziet dan direct het effect van deze bundeling.

Het resultaat

Als we nu de roosterautomaat aan zouden zetten, zal deze proberen op uur 3 en 4 en uur 6 en 7 per dag minimaal 3 surveillance-lessen te plaatsen. In onderstaand voorbeeld is het op alle posities gelukt. Om ervoor te zorgen dat er geen surveillance-lessen op uren 1 t/m 3 en 6 t/m 9 komen, kunt u nog strafpunten invoeren voor 'straf bij teveel'.