Overslaan naar hoofdinhoud

Carpoolende docenten - Artikelen / Roosteren / Tutorials - Zermelo Support

Carpoolende docenten

Lijst van auteurs

Inleiding

Wellicht heeft u als roostermaker wel eens het verzoek gekregen van 2 docenten, om zoveel mogelijk gelijke lesdagen te hebben. Op die manier kunnen ze bijvoorbeeld met elkaar meerijden. Dit is natuurlijk geen harde eis voor het rooster, maar u kunt de wens natuurlijk wel onderzoeken.

In deze tutorial laten we u zien hoe u dit zou kunnen regelen, zonder dat dit ten koste gaat van andere wensen en eisen.

Ons voorbeeld

Docenten Hov en Noo willen graag samen kunnen reizen. Het is met name van belang dat zij 's ochtends gelijk starten.


Zorgen voor gelijk aantal lessen

We zorgen ervoor dat beide docenten evenveel uren in het rooster krijgen door degene met de minste uren (tijdelijk) 2 lesjes "carpool" te geven. 

Telgroepen aanmaken

We gaan twee telgroepen aanmaken, één met de twee lesjes carpool, en één met de gezamenlijke lessen van Hov en Noo (inclusief de carpoollesjes). 


Telgroepen inrichten

We moeten natuurlijk proberen om de lessen van Hov en Noo zoveel mogelijk te laten samenvallen en we kunnen aangeven hoeveel "wachten op elkaar" acceptabel is. Wanneer ze altijd tegelijk les moeten geven dan zouden we als randvoorwaarden kunnen stellen dat de telgroep Hov_Noo_Carpool, lessen op maximaal 29 posities geroosterd mag hebben. 

Dan beginnen ze samen en dan houden ze ook weer samen tegelijk op. We zouden natuurlijk ook een beetje speelruimte kunnen nemen en aangeven dat 32 uur ook acceptabel is. 

Natuurlijk kunnen we ook aangeven de carpoollessen liever niet op de eerste 2 lesuren geroosterd te hebben. 


Het resultaat

Dit zou het resultaat kunnen zijn: