Overslaan naar hoofdinhoud

Symposium 2024 - 25 jaar Zermelo, een terugblik op een feestelijke dag - Nieuws / Algemeen - Zermelo Support

Feb 22 2024

Symposium 2024 - 25 jaar Zermelo, een terugblik op een feestelijke dag

Lijst van auteurs

Op 31 januari 2024 bevond heel roostermakend en formerend Nederland zich in Nieuwegein, voor het Zermelo Symposium. Luisterend naar de mooie woorden van oprichter Bernard van Kesteren keken we terug op een mooie periode van 25 jaar waarin Zermelo is veranderd van een eenmansbedrijf, ontstaan uit de behoefte om dat rooster toch eens flink wat te verbeteren, naar een stabiele en betrouwbare partner waarmee we elke dag onderwijs voor heel erg veel leerlingen mogelijk maken. En goed onderwijs dat maak je samen, dat bleek wel uit de 600 gebruikers die zich hadden verzameld in het NBC. Samen met enkele collega's blikken we terug op deze geslaagde dag:

Charlotte - Heette onze gasten welkom bij de ontvangst en zwaaide ze aan het einde van de dag ook weer uit

"Ballonnen en een vriendelijke begroeting kwamen de klanten tegemoet om het 25-jarig bestaan van Zermelo te vieren op het symposium. Ook de klanten kwamen vrolijk en enthousiast op de locatie in Nieuwegein hun badges ophalen. De sortering van de badges was op voornaam en hoewel dit onbewuste (of toch bewuste?) tutoyeren voor sommige klanten even wennen was, ontstond hierdoor meteen een persoonlijke begroeting. Het was erg leuk om klanten te ontmoeten die ik regelmatig op de supportdesk heb gesproken. Een gezicht bij een stem, voor zowel mijzelf als voor de klant! Na afloop werd het doosje voor het champagne glas zeer gewaardeerd, zodat de viering met het speciale jubileum glas ook thuis kon plaatsvinden. Klanten waren enthousiast en gaven aan veel nieuwe interessante informatie opgedaan te hebben."

 Saskia - Dagvoorzitter

"Een extra feestelijk symposium dit jaar; 25 jaar Zermelo. Hier hebben we in de loop van de dag uitgebreid bij stil gestaan. Nadat ik de dag opende met een aantal statistieken vanuit de supportdesk heeft Dennis ons meegenomen langs de afgelopen 25 jaar. Vooral het Zermelo-museum werd breed uitgelicht en was erg herkenbaar voor veel mensen in de zaal. Uiteraard mocht onze oprichter Bernard van Kesteren niet ontbreken, die samen met zijn vrouw Trudy Zermelo 25 jaar geleden heeft opgericht. Hij heeft uit een eigen geschreven column voorgelezen over de oprichting en ontwikkeling van Zermelo. We kunnen ons bijna niet meer voorstellen hoe dit er in de beginjaren aan toe ging. Dennis sloot af met de ontwikkelingen van het afgelopen jaar en een vooruitblik naar welke mooie onderwerpen er het komende jaar op de planning staan.

Na de keuzepresentaties werden we verrast door Ayca Szapora. Met een dynamische presentatie nam zij ons mee in de werking van ons brein. We ervaarden zelf hoe snel ons brein beslissingen neemt en wat we kunnen doen om die beslissingen te beïnvloeden. We sloten de dag af door een proost op Zermelo met een glas (alcoholvrije) champagne in een mooi Zermeloglas die iedereen, na deze zeer geslaagde dag, mee naar huis mocht nemen."

Presentaties.jpg

Simone - Gaf de keuzepresentatie Grip op Statistiek!

"Samen met Paul mocht ik dit jaar de presentatie Grip op Statistiek geven. Het onderdeel Management kent vele overzichten met grafieken en tabellen. Het is natuurlijk reuze interessant, maar het kan ook neigen naar wat saaie kost…. Daarom hebben we ervoor gekozen om een aantal praktijkvoorbeelden uit te werken. Met deze casussen lieten we zien welke mogelijkheden er aan de software zijn toegevoegd. Hierdoor is er meer inzicht in de reden van lesuitval, de reden van afwezigheid van docenten en de populariteit van verschillende keuzelessen in het rooster. Maar ook de mogelijkheden van de vernieuwde overgangsmatrix kwamen aan bod. Niet nieuw, maar altijd interessant is de onderwijstijd. Die mocht natuurlijk niet ontbreken tijdens de presentatie. We zien het laatste jaar een toegenomen interesse in de verschillende statistieken.  Mooi om te zien dat dit onderdeel leeft onder onze klanten. Er was volop interactie met de deelnemers en de vragen uit het publiek hebben ons weer ideeën voor de toekomst opgeleverd.  Aan de slag dus!"

Peter - Gaf de keuzepresentatie De impact van de dagroostermaker op statistiek en formatie

"Wat was het weer leuk om zoveel roostermakers bij elkaar te zien! Velen ken ik vooral van stem, door de supportdesk. Maar dankzij het symposium komen er bij steeds meer stemmen een gezicht! Samen met collega Bauk verzorgde ik dit jaar de keuzepresentatie ‘Impact van de dagroostermaker op statistiek en formatie’. Eigenlijk ontstond die presentatie uit nieuwsgierigheid van twee Zermelo-vakidioten: wat doet het portal precies met verschillende afwezigheden, lesuitval en aangepaste lessen? Waar vind je die cijfers en details terug? We zijn erin gedoken om er een heldere presentatie van te maken! We hopen dat het resultaat tot een informatieve én leuke presentatie geleid heeft! De verschillende vragen en opmerkingen die Bauk en ik kregen waren in elk geval heel waardevol. Hopelijk tot volgend jaar!"

Marleen - Had een geweldige lunchpauze

"Tijdens de lunchpauze kwam ik twee roostermakers uit Zuid-Limburg tegen. De ene roostermaker werkt nu op de school waar de andere roostermaker jaren heeft gewerkt. Wat een gezellig duo was het. Vol passie, maar ook vol zelfspot en relativeringsvermogen, vertelden de roostermakers hilarische anekdotes over hun scholen en over hun werkzaamheden. Zeer herkenbare en vermakelijk verhalen!

Ondertussen hebben we genoten van een heerlijke lunch met vlees, vis en vega broodjes. En uiteraard mocht het broodje kroket niet ontbreken, toch wel een symposium traditie. Het was wel lichtelijk frustrerend dat alle schalen met broodjes kroket zo aan ons voorbij trokken, we zaten vlak bij de keuken waar de broodjes bereid werden. Maar ook dit probleem werd vakkundig opgelost door deze roostermakers. De serveerster werd, wederom op humoristische wijze, aangesproken en zo hebben we toch een heerlijk broodje kroket kunnen bemachtigen! Ik heb me goed vermaakt deze lunchpauze met deze gezellige klanten."

Leonie - Sprak over verbeteringen aan onze software bij de wensboom

"Dit jaar mocht ik bij de Wensboom staan samen met Mandy en Margreet. Een nieuwe onderdeel op het symposium. Wat zag deze boom er prachtig uit op het grote doek! Benieuwd naar hoe de Wensboom aan zou slaan bij onze klanten hielden we rekening met het scenario dat er vrijwel niemand op af zou komen of juist een overvloed aan wensen. Het bleek de perfecte middenweg te zijn. Zeker nadat de eerste klanten hun heerlijke lunch binnen hadden, kwamen ze zich melden bij de boom. En goed voorbeeld doet goed volgen, want de tafel werd regelmatig bezocht zonder dat het te druk werd. Hierdoor konden we met elke klant in gesprek om te luisteren naar de wens en deze verder uit te vragen. Ook klanten raakten met elkaar in gesprek, allereerst omdat er herkenning zat bij elkaars wensen en daarnaast om bepaalde oplossingen en/of werkwijzen met elkaar uit te wisselen.

Leuk om te noemen dat een tweetal wensen vanuit meerdere klanten ingediend zijn en we zo ook meer inzicht kregen in wat speelt bij veel klanten. Beide wensen hadden betrekking tot de keuzelessen, namelijk: de mogelijkheid om als vakdocent leerlingen in te mogen schrijven voor keuzelessen en het flexibel in kunnen stellen van inschrijfkaders, zowel op klas/leerling/weekniveau. De wensen zijn verzameld en inmiddels is dit doorgesproken met het productteam. Wat ons betreft wat dit een geslaagd nieuw onderdeel bij het symposium!"

SfeerSymposium.jpg

Stef - Woonde twee verschillende presentaties bij en maakte de puzzeltafel mogelijk

"Als nieuwe medewerker bij Zermelo was dit mijn eerste symposium. Het was overweldigend, maar ook super leuk om te zien hoeveel Zermelo gebruikers er aanwezig waren. Zelf mocht ik tijdens de keuzepresentaties ondersteunen bij de presentatie 'SWT, wat kan je ermee' en 'Examentrainingen roosteren'. Het was mooi om te zien hoe er actief werd meegedacht tijdens de presentaties en hoe men probeerde gelijk de koppeling naar de eigen school te leggen. De SWT presentatie gaf een duidelijke uitleg over het gebruik van afdelingslessen en de verschillende mogelijkheden daarbinnen. In de presentatie over het roosteren van examentrainingen werden twee situaties besproken, waarvan er eentje toch echt meer de diepte in ging. Deze was duidelijk voor de ervaren roostermaker. Daar heb ook ik nog wat van geleerd! In de pauzes was ik bij de puzzeltafel. Hier kon men zich buigen over (ingewikkelde) puzzels en daarmee even ontsnappen aan alle drukte van de dag. Het was leuk om te zien dat ook hier gretig gebruik van werd gemaakt.

Al met al heb ik een fantastische dag gehad waarin ik veel nieuwe gezichten heb gezien en ook bekenden heb gesproken. Ik kijk nu al uit naar volgend jaar!"

Simanca - Gaf de keuzepresentatie Formatie: Verwerken van (langdurig) zieken en hun vervangers

"Mijn eerste keer symposium en meteen mocht ik presenteren. Gelukkig had ik bij het formatie event al de goede sfeer geproefd in een zaal vol klanten, dus ik had er zin in. Die sfeer was er ook weer op het symposium. Tijdens de presentatie waren er veel vragen, zowel aan mij als klanten aan elkaar, over hoe zij omgingen met bepaalde vervangingssituaties in de praktijk. Ik vind het heel leerzaam om te horen over hoe onze klanten de software inzetten en te zien dat zoveel verschillende situaties ook verwerkt kunnen worden. Mede hierdoor word ik steeds blijer dat ik kan zeggen dat ik als formatiespecialist werk bij Zermelo. Ik kijk nu al uit naar het volgende symposium en jullie hopelijk ook!"

Theo - Gaf de keuzepresentatie SWT, wat kan je er mee?

"Het Zermelo Symposium is altijd een hoogtepunt in het jaar. Het kost wat voorbereiding, maar dan heb je ook wat! En hoe langer je bij Zermelo werkt, hoe meer klanten je kent. De pauzes zijn dan ook eigenlijk te kort naar mijn smaak, omdat ik graag nog meer mensen had willen spreken. Dit jaar hield ik samen met Maarten een workshop over afdelingskeuzelessen, met de titel "SWT, wat kun je er mee?". Leuk om weer wat nieuwe functionaliteit voor het voetlicht te brengen. Het werken met keuzelessen op school kwam een aantal jaar geleden nog niet zo heel veel voor. Tegenwoordig is er bijna geen school meer die niets met keuzelessen doet! En dat leidt tot steeds meer wensen... Gelukkig is er met de afdelingskeuzelessen weer iets moois gemaakt. Maar we hoeven ons bij Zermelo voorlopig nog niet te vervelen om met alle wensen de software nóg mooier te maken!"

We danken alle deelnemers voor hun komst en actieve bijdrage aan deze mooie, leerzame en inspirerende dag. Op naar de volgende 25 jaar!

Proost.jpg