Skip to main content

Interview met decaan Yvonne - Nieuws / Algemeen - Zermelo Support

mei 25 2022

Interview met decaan Yvonne

Kunt u uzelf voorstellen? Wat is uw rol binnen de organisatie?

Mijn naam is Yvonne Paf en ik ben decaan op het Stedelijk Vakcollege. Dit is een basis/kader school met leerjaar 1 t/m 4. Ik heb heel veel verschillende taken, maar het meeste valt onder de noemer decaan. Ik help de leerlingen bij hun studiekeuzes, bij hun pakketkeuze en ik adviseer ze ook op allerlei gebieden, vaak in samenspraak met de mentoren. Veel van onze leerlingen stromen door naar het MBO en ik begeleid ze bij deze keuze. Ook ben ik betrokken bij vrijwel alle voorlichtingsactiviteiten. Denk aan de open dagen, de voorlichtingen voor zowel ouders als de klassen op school en aan de orientatieactiviteiten die wij intern houden. Ik werk nu zeven jaar voor deze stichting. Ooit begonnen op de mavo/havo/vwo locatie en sinds drie jaar zit ik hier. Eerst dacht ik dat havo/vwo echt mijn doelgroep was, maar toen de mavo daar bijkwam vond ik dat toch ook wel heel erg leuk. Er kwam een vacature op de VMBO-locatie en zodoende zit ik nu hier. Wat dat betreft heb ik wel geluk gehad. Op havo/vwo ben je als decaan veel meer op detail niveau aan het adviseren (wordt het sociologie of sociale wetenschappen) terwijl je op het vmbo veel praktischer aan het adviseren bent (ik wil iets doen met lassen). Een heel ander uitgangspunt. 

Hoelang werkt u al met Zermelo en waarom bent u overgestapt/begonnen?

Vanaf dag één werk ik met Zermelo, nu ruim zeven jaar. Op de havo/vwo locatie was het al, dus daar heb ik er mee leren werken. Op de vmbo-locatie waar ik nu zit gebruikten we Zermelo eerst niet, maar de stichting wilde graag één pakket en zodoende werken we nu ook met Zermelo. Ik had er vanuit de andere locatie al veel ervaring mee en dat is nu wel handig, want hier maken weinig mensen gebruik van Zermelo. Uiteraard werkt de roostermaker ermee en als decaan doe ik samen met de teamleiders de prognoses en pakketkeuzes. Ik ondersteun de teamleiders bij het invoeren van de prognoses. Voor ons is dat heel fijn, zo weet ik precies wanneer leerlingen blijven zitten of eventueel overstappen. Zermelo gebruik ik wel als basis om naar mijn leerlingen te kijken. Heeft iedereen al een plek in het nieuwe schooljaar gekregen? En wat moet er gebeuren met deze leerling die nog op twee plekken staat? En de leerlingen die gezakt is, blijft deze nog een jaar op school of gaat deze weg? Ik weet zo precies welke vragen ik moet stellen. Ik beslis verder niets, dat is aan de teamleiders en mentoren.

Waar gebruikt u Zermelo voor?

Ik gebruik Zermelo voor de prognoses en de pakketkeuzes. Op dit moment hebben wij er bewust voor gekozen om deze nog handmatig in te voeren. Ik heb wel ervaring met leerlingenaccounts, maar voor deze locatie hebben we daar nu niet voor gekozen. We hebben de afspraak dat de decanen verantwoordelijk zijn voor het maken van de keuzeformulieren en dat vinden we nog best lastig. We vinden die formulieren niet altijd gebruiksvriendelijk, vooral als er een foutje in het formulier zit is het moeilijk te vinden waar deze precies zit. Op termijn willen we er wel naartoe dat de leerlingen zelf inloggen, maar op dit moment is het nog niet haalbaar. Het scheelt veel invoerwerk en de kans op fouten neemt af. We maken overigens ook nog gebruik van de mogelijkheid om de pakketbrieven af te drukken.

Heeft Zermelo bijgedragen aan het beter onderwijs voor uw leerlingen mogelijk maken?

Ah, daar moet ik even over nadenken. Ik denk niet dat de leerlingen er direct wat van merken, maar het helpt wel om snel inzicht te krijgen. Bijvoorbeeld als een leerling van vakkenpakket wil wisselen kunnen we snel zien of er nog ruimte is. Dus het helpt de leerling niet direct, maar het helpt ons indirect wel om de leerlingen snel te helpen. 

Zou u Zermelo aanraden aan andere scholen? En zo ja, waarom?

Als ik puur naar mijn rol als decaan kijk zou ik het denk ik niet aanraden aan andere scholen. Het pakket is goed en de informatie is direct beschikbaar, maar het maken van de keuzeformulieren is voor ons toch wel een struikelblok. Er zijn programma's op de markt die zich in deze formulieren hebben gespecialiseerd en je merkt dat die net wat makkelijker zijn in gebruik en mooier qua vormgeving. In Zermelo is het wel heel prettig dat je de pakketbrieven zelf kunt maken, maar qua lay-out is daar ook wel winst te halen. We hebben onlangs een training gehad met alle decanen waarin we toch wel veel geleerd hebben. Wellicht dat het werken met ouderaccounts om de pakketten online te accorderen de drempel voor ons wel verlaagt omdat we zo meer ouders bereiken. 

Yvonne, bedankt voor dit interview en uw eerlijke antwoorden. Wilt u zelf nog iets kwijt?

Waar wij zelf ieder jaar weer tegenaan lopen is dat het best spannend is om de prognoses te maken. Op bepaalde vaste momenten bepaal je of een leerling waarschijnlijk overgaat en dat blijft toch een beetje gissen. Doordat de cijfers in Zermelo altijd actueel zijn worden daar soms toch al conclusies uitgetrokken terwijl die informatie nog voorlopig is. Het is fijn dat we die informatie al hebben, maar ook wel spannend wat de consequenties gaan zijn.