Overslaan naar hoofdinhoud

Vrijstelling tweede moderne taal - Artikelen / Decaan / Tutorials - Zermelo Support

Vrijstelling tweede moderne taal

Lijst van auteurs

Inleiding

Mogelijk krijgt u te maken met vrijstellingen. Natuurlijk kunt u in het portal nadat de keuzes zijn gemaakt een vrijstelling aangeven.

 


Anders wordt het als leerlingen in plaats van de vrijstelling een vervangend vak moeten kiezen. Hoe u dit inbouwt laten we u in deze tutorial zien.

Ons voorbeeld

Het uitgangspunt in dit voorbeeld is dat leerlingen zelf aangeven of ze een vrijstelling hebben. Er zal achteraf dus een controle door de decaan plaats moeten vinden.

Gebruik een splitser 

Maak de keuze voor tweede moderne vreemde taal een splitser, en leidt leerlingen die een vrijstelling hebben naar een extra keuze waarin ze een vervangend vak moeten kiezen

Situatie 1: vervangend vak niet profiel afhankelijk

Alle leerlingen die een vrijstelling hebben mogen uit dezelfde lijst met vakken een vervangend vak kiezen. In dit geval kunt u de leerlingen met een vrijstelling direct na de keuze voor de tweede moderne vreemde taal al een vervangend vak laten kiezen. U maakt van de keuze voor de tweede moderne vreemde taal een splitser. De leerlingen die Duits of Frans kiezen, gaan door naar de volgende keuze (bijvoorbeeld 'profielkeuze'). 

De leerlingen die hier vrijstelling aanklikken, gaan door naar de keuze 'vervangend vak vrijstelling'. In die keuze kiezen zij een vervangend vak, waarna ze doorgaan naar de keuze 'profielkeuze'.

Situatie 2: vervangend vak profiel afhankelijk

De vakken waaruit leerlingen mogen kiezen voor een vervangend vak, zijn afhankelijk van de profielkeuze van de leerling. Een C&M-leerling mag bijvoorbeeld geen natuur, leven, en technologie kiezen, maar een N&T-leerling mag dat wel. In dat geval moet u de keuze voor het vervangend vak inbouwen, direct ná het profieldeel en vóór het vrije deel. 

Hiervoor moet u de keuze voor Duits, Frans of vrijstelling, die de leerling eerder heeft gemaakt, ophalen door een nieuwe keuze te maken met daarin dezelfde opties en hetzelfde label.