Overslaan naar hoofdinhoud

Persoonlijk budget: aanpassing basisrecht naar 90 uur - Artikelen / Formatie / CAO - Zermelo Support

Persoonlijk budget: aanpassing basisrecht naar 90 uur

Lijst van auteurs

In de nieuwste versie van CAO-VO is er een aanpassing van het individueel keuzebudget (ook wel persoonlijk budget of PB genoemd) gedaan. Het basisrecht is verhoogd van 50 naar 90 klokuur. Het aanvullend verlof blijft bestaan van 50 uur basis + 120 uur eerste aanvulling + 170 uur tweede aanvulling.

Werknemers met een opname van het aanvullend verlof krijgen ook 40 uur extra basis budget voor les- en/of taakvermindering, maar daarvoor moet er naar de aanstelling minus het PB-aanvullend verlof gekeken worden, zie artikel 7.4.2.c en 7.4.5.d uit de CAO-VO. Dat betekent dat een medewerker met een aanstelling van 1 fte die gebruik maakt van de 2e aanvulling voor verlof (340 uur) de volgende berekening krijgt voor de omvang van de 40 uur extra:

(1659-340)/1659 * 40 ≈ 32 uur

of te wel

(bruto-aanstelling (in fte) - PB-aanvullend verlof (in fte)) * 40 (in klu)

Portal 23.01 Zermelo heeft hier de software op aangepast vanaf de 23.01 release. Hoe u dit verwerkt in uw project leest u in dit artikel.

Projectinstellingen

Bij de Projectinstellingen hebben wij een extra regel toegevoegd en een aanpassing in de naamgeving gedaan. De 90 uur PB splitsen we op in 50 uur die niet afhankelijk is van opname van het PB-aanvullend verlof, Persoonlijk budget basis (inclusief verlofrecht) en 40 uur die wel afhankelijk is van opname van het PB-aanvullende verlof, Persoonlijk budget basis (exclusief verlofrecht).

Wij adviseren u om dit voor het schooljaar 2023-2024 als volgt in te voeren:

Let op: Dit dient u zelf te doen!

Persoonlijk Budget

In het scherm Persoonlijk Budget is de kolom PB besch. verlof toegevoegd. Deze kolom berekent het recht op PB-aanvullend verlof op basis van gemaakte keuze in de kolom Gekozen vulling. De kolom PB besch. geeft weer wat het totale recht op PB is op basis van de gekozen vulling.

U ziet bij men04 dat er een verschil van 40u tussen PB besch. (380 uur) en PB besch. verlof (340 uur). Deze 40 uur mogen volgens CAO-VO 7.4.2.a niet aan het PB-aanvullend verlofbudget toegevoegd worden. Én deze 40 uur worden verminderd bij opname van PB-aanvullend verlof, zie CAO-VO 7.4.2.c en 7.4.5.d.

Docent men04 gaat 340 uur PB-aanvullend verlof opnemen. U voert dus 340 uur in bij Naar verlofbudget. Vervolgens voert u een PB-aanvullend verlof in van 340 uur.

Geen PB-aanvullend verlof

Wel PB-aanvullend verlof

U ziet dat door het opnemen van het PB-aanvullend verlof dat het aantal uur in de kolom PB besch met 8 uur is afgenomen van 380 uur naar 372 uur. Docent men04 heeft na opname van het PB-aanvullend verlof dus 32 uur beschikbaar om in te zetten voor les- of taakvermindering.

Wanneer u toch meer uren wegschrijft Naar verlof budget dan het aantal uur wat toegestaan is volgens de kolom PB besch. verlof wordt het toegestane aantal uren aan het Verlofbudget aanvullend toegevoegd en de teveel weggeschreven uren aan Verlofbudget basis.

In bovenstaande situatie zijn er teveel uur in Naar verlofbudget gezet, te herkennen aan de rode kleur. 340 uur is toegestaan en zijn toegevoegd aan Verlofbudget aanvullend. En de resterende 32 uur zijn toegevoerd aan Verlofbudget basis.

Tips en opmerkingen

  • U kunt meerdere toepassingen kiezen per medewerker.
  • Het is nog steeds mogelijk om PB-basis uren te sparen. De gespaarde PB-basis uren worden nog steeds gekapitaliseerd mits u salarisschaal en -trede toekent aan de medewerkers.
  • Uitgegrijsde opties zijn wel door u te gebruiken, maar wijken af van de CAO-VO.

Sparen van de eerste aanvulling

Wanneer een medewerker kiest om de eerste aanvulling te sparen en deze medewerker neem dus geen PB-aanvullend verlof op, dan wordt de 40 uur extra PB niet verminderd.

Docent op04 heeft 170 uur PB-aanvullend gespaard en er is nog 40 uur beschikbaar voor les- of taakvermindering.