Overslaan naar hoofdinhoud

Het gebruikerstype admin: de applicatiebeheerder - Artikelen / Systeem- en applicatiebeheer - Zermelo Support

Het gebruikerstype admin: de applicatiebeheerder

Lijst van auteurs

U heeft in het portal een gebruiker met de gebruikerscode admin. Dit is het originele admin-account van het Zermelo Portal. U gebruikt dit account niet dagelijks en het dient als back-up. Daarnaast heeft u één of meerdere gebruikers het gebruikerstype admin hebben, de zogeheten admin-rechten. De admin gebruiker is de applicatiebeheerder van het portal.  De applicatiebeheerder is verantwoordelijk voor de inrichting van het portal en het gebruikersbeheer.

Admin versus roostermaker

Vaak zien wij dat roostermakers het gebruikerstype admin hebben in het portal. Dat was eerder ook nodig om alle rechten te hebben die u als roostermaker nodig had. Inmiddels maakt Zermelo een duidelijker onderscheid tussen taken van de roostermaker en taken van de applicatiebeheerder (de admin). Dat ziet u terug in de rechten van beide.

De admin mag niet alles en de roostermaker evenmin. Het is prima mogelijk om het roostermaken en het applicatiebeheer van het Zermelo Portal door verschillende personen te laten uitvoeren. 

Rooster publiceren

Het grootste verschil tussen de roostermaker en admin is dat de admin wel de desktop kan openen, maar dan geen rooster kan publiceren of gegevens kan uploaden naar het portal. Daarvoor moet u de schoolfunctie roostermaker hebben. Als u het roosterproject online heeft opgeslagen kunt u het roosterproject als admin zelfs niet openen.

Rechten instellen

Het instellen van rechten, wat wij scharen onder gebruikersbeheer, is een taak van de admin. Een roostermaker kan geen rechten instellen of bewerken.

Rechten roostermaker instellen

Nog een verschil tussen de roostermaker en admin is dat Zermelo instelt wat de rechten van een admin zijn en dat u zelf nog invloed heeft op de rechten van de roostermaker. Voor de roostermaker kunt u voor een aantal onderdelen instellen dat een roostermaker deze ook mag bewerken.

Bewerk-rechten

De andere verschillen tussen de roostermaker en admin hebben voornamelijk te maken met de bewerk-rechten. De roostermaker mag heel veel gegevens bekijken en niet alles bewerken. Vooralsnog mag de admin (bijna) alles bewerken. We gaan nog gerichter bepalen of een admin bepaalde acties wel of niet mag doen. We hebben per tabblad in het portal aangegeven of een admin-gebruiker deze mag bekijken en/of bewerken op de pagina ‘Het admin account’.