Halve klassen voor toetsen - Artikelen / Toetsroosteren / Tutorials - Zermelo Support

Halve klassen voor toetsen

Lijst van auteurs

Inleiding

Er zijn scholen waar leerlingen standaard toetsen maken in halve groepen gedurende de toetsweken. Het kan handig zijn om deze indeling vooraf in uw basisrooster te maken, zodat u iedere toetsweek weer opnieuw gebruik kunt maken van deze indeling. We leggen u hier uit hoe u dat doet.

Groepen van halve klassen maken

U gaat extra groepen aanmaken om klassen te kunnen verdelen over die groepen. U volgt daarvoor de volgende stappen:

Maak de groepen aan in uw basisrooster:

• Ga naar het Groep domein via Projectbeheer > Domeinen > Groep
  • Selecteer de afdeling (in het voorbeeld bk2)
  • Maak een extra groep aan met het groene plusje
  • Selecteer bij het subdomein de afdeling, waarvoor u de groep wilt aanmaken
  • Geef de groep een naam in het Object veld (in het voorbeeld stamklasnaam + 1 of 2)

Herhaal deze stappen totdat u alle groepen heeft aangemaakt.

Aparte groep voor tijdverlengers

Als u tijdverlengers of dyslecten in een aparte groep wilt indelen, dan maakt u drie groepjes per klas aan in plaats van twee.

Vervolgens deelt u de leerlingen in de groepen in, nog steeds in uw basisrooster:

• Blijf in het domein Groep
  • Ga naar Bewerken > Participatie
  • Selecteer de afdeling
  • Zet de leerlingen per klas op een rijtje en geeft de leerlingen een extra deelname in één van de halve groepen

De ingedeelde groepen gebruikt u in uw toetsroosterbestand:

• Knip de weken voor het toetsrooster af
  • Maak op de gebruikelijke wijze de toetsen voor de afdeling aan via Onderhoud > Toetsroosteren
  • Klik bij een toets op de kolom lesgroepen
  • Klik in het venster Selecteer objecten de stamklassen uit (deze worden geel) en de halve groepen aan (deze worden groen)

Als u dit voor alle toetsen wilt herhalen, dan doet u dat het snelste door in het hoofdscherm van de toetsroostermodule de modus aan te passen van Selectie naar Invoer. U kopiëert het aangepaste veld bij lesgroepen en plakt deze bij de volgende toets met dezelfde groepen. Vervolgens klikt u met rechts op alle volgende toetsen met dezelfde groepen om de laatst ingevoerde waarde daar ook in te vullen.

U heeft nu de toetsen voor halve klassen aangemaakt. U kunt het toetsrooster nu verder inroosteren zoals u dat normaal doet.

Aparte groep voor tijdverlengers

Let op dat als u op deze manier ook een aparte groep heeft gemaakt voor tijdverlengers, dat u deze bij wijzigingen ook in uw basisrooster aanpast alvorens u de toetsweek afknipt.