Samenvoegen van elementen met vergelijkbare kenmerken tot een groepje of verzameling. Dit is de definitie van 'clusteren' volgens het Nederlands woordenboek. En dat is precies wat Zermelo doet zodra je Phoenix opent. Hoe meer lessen leerlingen in dezelfde groepjes volgen, hoe beter het rooster kan worden, omdat we ineens lessen kunnen uitwisselen.
Binnen Phoenix gaat de software op zoek naar zoveel mogelijk groepjes die geen gemeenschappelijke leerlingen hebben. Als ze namelijk geen gemeenschappelijke leerlingen hebben kunnen lessen van deze twee groepjes tegelijk plaats vinden. Deze groepjes worden samen op een zogeheten clusterlijn geplaatst. Hoe meer van die groepjes je naast elkaar hebt, hoe minder leerlingen op zo'n moment een tussenuur hebben.
Het zoeken naar de juiste groepjes doet de software, maar de juiste instellingen meegeven doet de roostermaker zelf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het mentoraat, maar ook aan de beschikbaarheden van docenten. Twee groepen kunnen nog niet gelijktijdig hun les volgen als de docenten niet tegelijk werken.
Een goed clusterschema is de basis voor een goed rooster.
Meer weten over clusteren?
- Cursus Clusteren. In één dag leert u hoe u een goed clusterschema maakt, deze beoordeelt en optimaliseert.
- Webinar: Clusteren doe je zo. In één uur frissen wij uw cursus van Phoenix op.
Meer informatie of inschrijven? https://mijn.zermelo.nl/inschrijven/