Een les volledig online aanbieden - Artikelen / Platform Onderwijs op Afstand / Volledig onderwijs op afstand - Zermelo Support

Een les volledig online aanbieden

Bij een les kunt u instellen dat de les volledig online wordt aangeboden. Dit wil zeggen dat alle leerlingen de les vanaf huis volgen en dan ook een rode camera in het rooster te zien krijgen.

Segmenten toch op volledig online instellen

Heeft u een rooster met segmenten, waarbij de ene groep op school is en de andere groep thuis? U kunt nu eenvoudig de instelling  overrulen door een les op voor iedereen online in te stellen.

Hoe kunt u dit instellen? Er zijn enkele manieren. Afhankelijk van het scherm waar u in werkt is de ene handiger dan de ander.

Scherm Groepen en Lessen

Als u een lesgroep aanklikt, verschijnen rechts in beeld de details. Door in de kolom "Altijd online" op de cel te klikken, verandert deze in oranje met de tekst Online.  Tegelijkertijd gebeurt dit ook in de kolom "Docent online?". Deze kunt u instellen op de status "School" door in die cel een klik te geven als u wilt dat de docent de les vanaf school geeft, maar de leerlingen allemaal online zijn.

Wat gebeurt er bij de roosterpublicatie?

• Beide kolommen hebben de status Online: Zowel bij de leerlingen als bij de docent verschijnt bij publicatie een rode camera in het rooster. In het rooster van de docent ziet dat er zo uit:
  • Kolom "Altijd online" staat op Online, maar "Docent online?" op status School": De leerlingen zien een rode camera in het rooster. De docent krijgt in dit geval geen rode camera, maar wel het lokaal zichtbaar en een symbool dat alle leerlingen de les online volgen. In het rooster van de docent ziet dat er zo uit:

In de segmententool

Als u segmenten aan het inrichten bent via het menu Roosteren > Segmenten kunt u direct in dit scherm instellen dat de les volledig online is.

Via het tabblad Lessen kunt u in de kolom "Lln online" klikken. De cel wordt oranje en de partitiegegevens worden voor deze les overruled. Wilt u daarnaast instellen dat de docent de les vanaf school geeft? Klik dan in de kolom "Doc online?" en de status verandert dan in School.

In het lesdomein

• Zowel leerlingen als docent online? In de kolom #Online vult u "Online" in. (Let op: met een hoofdletter O!) Dit heeft hetzelfde effect als de vorige stap.
  • Alleen de leerlingen online, docent op school?  In de kolom #Online vult u "OnlineLln" in. (Let op: met een hoofdletter O en hoofdletter L!) Dit heeft hetzelfde effect als de vorige stap.

U ziet in onderstaande afbeelding ook dat een eventuele partitie wordt overruled. Deze cel wordt oranje met de tekst Online.

Kolom #Online zichtbaar maken

Ziet u de kolom #Online niet in beeld? Via menu Filter > Kolomfilter kunt u de gewenste kolommen in beeld brengen.

Vanuit het dagrooster

Zit u in het dagrooster? U kunt dan een les selecteren en  er met <Ctrl> + <L> op klikken. U komt in het lesdomein terecht met deze geselecteerde les. Vanaf dat moment kunt u de vorige stap volgen.

Met behulp van de gebiedsmodus (sneltoets <G>) kunt u meerdere lessen tegelijk selecteren en daarna met <Ctrl> + <L> klikken om naar het lesdomein te gaan.