Nieuwe ontwikkelingen april 2022 - Nieuws / Zermelo Magazine - Zermelo Support

Apr 21 2022

Nieuwe ontwikkelingen april 2022

Lijst van auteurs

Dit voorjaar heeft Zermelo een grote update van de desktop uitgebracht. Niet alleen de roosterautomaten zijn op de schop gegaan, u kunt nu ook gebruik maken van twee geheel nieuwe opties tijdens uw roosterproces: combinatieblokken en stapellessen. We vertellen u graag over deze update, zodat u goed voorbereid uw jaarrooster kunt maken.

Nieuwe automaten

Dit jaar maakt u uw rooster met behulp van nieuwe automaten in de desktop. We hebben afscheid genomen van alle verschillende oude automaten en hebben nog slechts twee automaten over: de Plaatser en de Optimalisator. Deze nieuwe automaten werken met nieuwe algoritmes en zijn daardoor veel beter in het maken van uw rooster. U hoeft minder instellingen te doen, want de automaten wisselen zelf strategieën af. Hierdoor is het maken van een rooster ook nog makkelijker voor u als gebruiker!

Combinatieblokken

In een rooster worden vaak eisen gesteld aan hoe specifieke lessen in het rooster terecht moeten komen. Sommige lessen moeten parallel, dus op hetzelfde moment geplaatst worden. Andere lessen moeten als een blok van twee, drie of meer lessen achter elkaar. En soms heeft u ook combinaties van die twee nodig. Dit alles is nu mogelijk met behulp van combinatieblokken. Voor twee of meer lessen geeft u precies aan op welke manier deze geroosterd moeten worden. U bouwt in een editor de blokconstructie en de roosterautomaat plaatst de lessen op die manier in het rooster.

Stapellessen

De tweede nieuwe feature waar u dit jaar gebruik van kunt maken zijn de stapellessen. Werken met stapellessen is een roosterstrategie welke u helpt aan een zo optimaal mogelijk rooster als er (te) weinig ruimte is. U geeft aan dat bepaalde lessen 'stapellessen' worden en daarmee (tijdelijk) mogen botsen op leerlingniveau. De automaat mag dan even twee lessen op dezelfde positie neerzetten, om vervolgens op zoek te gaan naar een betere positie. Met behulp van stapellessen kan de automaat veel beter optimaliseren in een krap rooster. Het doel is dat elke stapelles uiteindelijk een niet-botsende plek in het rooster vindt. Mocht een stapelles uiteindelijk nog voor één of meerdere leerlingen botsen, dan wordt bij publicatie voor alleen de botsende leerlingen de deelname aan de stapelles optioneel.

Update lokaalwensen

Tot slot hebben ook de lokaalwensen een update ondergaan. Het scherm Lokalen Uitgebreid bestaat niet meer en we hebben extra mogelijkheden toegevoegd aan het scherm Invoer Lokaalwensen (voorheen Lokalen Basis). In dit scherm vindt u nu de mogelijkheid om lokaalvoorwaarden per lesverzameling/telgroep in te voeren. Dit kan als wens of zelfs als eis. Daarnaast is er een nieuw analysescherm toegevoegd. Hierin kunt u per les zien welke lokaalrandvoorwaarden van invloed zijn op die les. U kunt per randvoorwaarde zien hoeveel strafpunten de verschillende lokalen genereren.