23 maart: Landelijke opschoondag! - Nieuws / Algemeen - Zermelo Support

Mar 21 2024

23 maart: Landelijke opschoondag!

Lijst van auteurs

Op zaterdag 23 maart is het landelijke opschoondag. Uiteraard een mooi moment om het zwerfvuil in uw omgeving op te ruimen, maar denkt u ook eens aan uw digitale ‘afval’?

Rollen

In een ver verleden gebruikten we in Zermelo rollen om leerlingen, docenten en ouders bepaalde rechten te geven. De functionaliteit van de rollen is vervangen door de schoolfuncties. Met de schoolfuncties regelt u precies wie, waar toegang tot heeft. We komen nog regelmatig portals tegen waarin leerlingen, docenten en/of ouders rollen hebben. De rollen en schoolfuncties vullen elkaar aan, waardoor uw gebruikers ineens meer rechten kunnen hebben dan u eigenlijk wilt. Een mooi moment om uw gebruikers eens te controleren op onnodige rollen. U leest hier hoe u een rol verwijdert. De rollen gebruikt u alleen nog voor gebruikers die een koppeling met uw systeem hebben, zoals bijvoorbeeld uw leerlingadministratiesysteem.

Niet-gearchiveerde, wel-verdwenen personen

Archiveert u ieder jaar uw geslaagde leerlingen? Of uw collega’s die uw collega niet meer zijn? Om uw portal veilig te houden is het belangrijk dat alleen degene die toegang tot het portal nodig hebben, in uw portal kunnen. We adviseren u gebruikers die niet meer actief op school zijn (ex-leerlingen, ex-collega’s, maar denk ook eens aan externe partijen die u tijdelijke ondersteuning hebben geboden) te archiveren. Hoe u deze gebruikers op de juiste manier archiveert leest u hier.

De oude app

Gebruikt u hem nog? De app uit de Appstore/Playstore? Sinds enkele jaren zijn we overgestapt op de WebApp, een webapplicatie die zowel op de computer, tablet als telefoon goed leesbaar en eenvoudig toegankelijk is. De functionaliteiten van de WebApp worden nog iedere dag beter en uitgebreider waardoor het portal op termijn niet meer nodig is voor leerlingen, docenten en ouders. U kunt op dit moment nog gebruik maken van de oude app, maar deze wordt niet meer ontwikkeld of onderhouden door Zermelo. Dat betekent dat u wellicht niet het juiste of het complete rooster te zien krijgt in uw app. Voor sommige scholen was de reden om de oude app te blijven gebruiken omdat zij alle roosters wilden zien en dit kon in de WebApp niet. Sinds kort is dit in de WebApp ook mogelijk! Als u uw digitale afval aan het opruimen bent, denk dan ook eens aan het overstappen van app naar WebApp.

Wilt u meer weten over de WebApp? Kijk dan op onze handleiding voor leerlingen en ouders. Hierin krijgt u een goede indruk van het gebruiksgemak van de WebApp.

Landelijke Opschoondag.jpg