Keuzes (vakken) aanmaken

Roostervoorbereiding

Per portal is er één lijst met alle keuzes. Keuzes kunnen vakken, profielen of opleidingen zijn. Wanneer u de module Decaan heeft, kunt u deze keuzes verwerken in een keuzeformulier dat de leerlingen online kunnen invullen. Als u geen module Decaan heeft, is de lijst met keuzes onder andere nodig voor de lessentabel.

image.png Beheer > Portal-inrichting > Keuzes

Algemeen

Portalbreed is er één lijst met keuzes. Onder keuzes kunt u verstaan: alle vakken die op alle scholen in uw portal worden gegeven, maar ook profielen en eventueel opleidingen.

Vakafkorting aanpassen?

Wilt u een bestaande vakafkorting aanpassen? Leest u dan eerst even het artikel Aanpassen vakafkorting

Handmatig

Om een keuze toe te voegen dient u het volgende te doen:

1. Ga naar Beheer > Portal-inrichting > Keuzes

2. Klik op de knop <Toevoegen>

3. Vul de keuzecode, (volledige) naam en het type in

4. Vul eventueel een ILT-Code in

5. Klik op de knop <Toevoegen>.

Importeren via csv-bestand

U kunt alle keuzes importeren via een csv-bestand. Het csv bestand kan de volgende informatie bevatten:

• Code: deze dient uniek te zijn en mag alleen kleine letters bevatten
  • Naam: de omschrijving
  • ILT-Code: de officiële code van het ministerie
  • Type: in deze kolom geeft u aan of de code een vak, een opleiding of een profiel is. Zie ook: Werken met opleidingen binnen één afdeling

Na het importeren kunt u eventueel bij een vak een roostercode invoeren. Dit doet u als u in de roosters een andere code wilt tonen dan de officiële afkorting.

• Ga naar Beheer > Portal-inrichting > Keuzes

• Klik op de knop <CSV-import>

• Wijs het te importeren bestand aan en klik op <Verder>

• Geef per kolom aan welke informatie het bevat

• Klik op de knop <Nieuwe importeren>

Roostercode

Mogelijk wilt u als roostermaker in de desktop met een andere dan de officiële code werken. U heeft de mogelijkheid de roostercode handmatig aan te passen. Dit is dan de code zoals zichtbaar wordt in de roosters. image.png

Keuzes verwijderen

U kunt een keuze eventueel verwijderen. Let op: dit kan alleen als de keuze nergens wordt gebruikt!

1. Selecteer de te verwijderen keuze (meervoudige selectie middels CTRL of SHIFT)
  2. Klik op de knop <Verwijderen>.

Verwijder alleen uw eigen keuzes

Wanneer u een portal deelt met andere scholen, ziet u mogelijk ook keuzes van andere scholen die niet bij u gebruikt worden.

Gepubliceeerd: 20/04/2020