Overslaan naar hoofdinhoud

Roosterplan roosterstrategie

in Roosterstrategieën
Lijst van auteurs
Gepubliceerd: 2 dec 2020|Laatst Gewijzigd: 13 mrt 2025

Nadat alle roostervoorbereidingen zijn gedaan en de randvoorwaarden zijn ingericht, komt u aan het daadwerkelijke roosteren van de lessen toe.  Er zijn verschillende manieren waarop u het roosteren van de lessen kunt aanpakken. Er zijn verschillende automaat-instellingen beschikbaar.  Verschillende roosterconstructies kunnen om een specifieke aanpak vragen. Met andere woorden: er is niet één enige juiste strategie. Toch willen we graag een strategie toelichten die veel gebruikt wordt. We gaan er in onderstaande voorbeeld van uit dat u gebruik maakt van Atlas.

desktop Roosteren (+ herindelen)

Stap 1: Bovenbouw afdelingen > clusterenCopy link to Stap 1: Bovenbouw afdelingen > clusteren to clipboard

Per clusterafdeling zorgt u voor een clusterschema. U kunt in Atlas meerdere afdelingen tegelijk laten clusteren. U opent Phoenix voor een afdeling en geeft Atlas de opdracht een schema te gaan maken. U sluit Phoenix en selecteert de volgende afdeling. Ook voor deze afdeling geeft u Atlas de opdracht. Dit herhaalt u totdat alle afdelingen in Atlas worden geclusterd.

Note

Geduld wordt beloond

Er wordt ons regelmatig gevraagd hoe lang je een bepaalde automaat aan moet zetten, alvorens hem af te breken. Dat is een lastig te beantwoorden vraag. Het is afhankelijk van onder andere de grootte van de afdeling. Maar over het algemeen geldt: geduld wordt beloond!

Note

Optimaliseer het roosterplan in Phoenix

Voordat u Phoenix verlaat en naar de volgende stap gaat (het roosterplan), adviseren wij het roosterplan binnen Phoenix eerst te optimaliseren. De klassikale lessen worden op een gunstige manier in het clusterschema ingepast. Dat betekent dat de zogenaamde paaltjes die ontstaan een betere uitgangspositie hebben voor stap 2 (herplaatsen in het roosterplan). Tijdens die stap worden namelijk alleen de paaltjes als geheel herplaatst!

Pas als alle afdelingen zijn geclusterd, gaat u naar de volgende stap: Roosterplan maken.

Stap 2: Bovenbouwafdelingen Roosterplan > HerplaatsenCopy link to Stap 2: Bovenbouwafdelingen Roosterplan > Herplaatsen to clipboard

Op het moment dat u voor alle afdelingen een clusterschema heeft, kunt u per afdeling een zogenaamd Roosterplan gaan maken. Dat betekent dat de klassikale vakken nu ook een plek gaan krijgen, naast de reeds geclusterde vakken. In principe gaat u per afdeling een roosterplan maken, te beginnen met de moeilijkste afdeling. Immers hoe meer lessen ingeroosterd worden, hoe minder ruimte er over blijft voor de rest. Wellicht heeft u al meerdere jaren ervaring op uw school en weet u de volgorde moeiteloos te bepalen. Als dat niet het geval is, raden we u aan tijdig(!) te beginnen met proefroosteren. U kunt dan op uw gemak de afdelingen gaan roosteren en op deze manier bepalen welke afdeling lastiger is dan de andere. Meestal zijn de afdelingen met de grootste roosterbreedte de afdelingen die het moeilijkste te roosteren zijn.

  1. Selecteer het profiel Roosterplan

  2. Selecteer de betreffende afdeling

  3. Klik op de knop Maak roosterplan

  4. Kies voor Herplaatsen en klik op de knop Start Atlas

  5. Geef eventueel de opdracht een andere naam

  6. Bepaal wanneer Atlas moet stoppen

  7. Klik op het groene vinkje

Note

Wizard heeft eigen strafpunten systeem

De automaat die het roosterplan herplaatst en verbetert, hanteert een eigen systeem van strafpunten. Deze is afhankelijk van de gemaakte instellingen in de wizard.

Note

Moeilijke vakken eerst: Roosterplan+

Wellicht weet u dat bepaalde vakken lastig in te roosteren zijn. Bijvoorbeeld omdat u lokaalkrapte heeft, of omdat de vakdocent erg beperkt beschikbaar is. U kunt beginnen met het moeilijkste vak in plaats van met de moeilijkste afdeling. Pas als deze lessen geplaatst zijn, gaat u verder per afdeling. Met het profiel Roosterplan+ kunt u zelf bepalen welke lesverzameling, telgroep, vak of docent u via het roosterplan gaat inroosteren.

Stap 3: Bovenbouwafdelingen Roosterplan  > VerbeterenCopy link to Stap 3: Bovenbouwafdelingen Roosterplan  > Verbeteren to clipboard

Zodra de lessen in het roosterplan herplaatst zijn en er geen paarse bolletjes (leerlingbotsingen) te zien zijn, kunt u het roosterplan gaan verbeteren.

  1. Klik weer op de knop Maak Roosterplan

  2. Kies nu voor Verbeteren en klik op de knop Start Atlas

  3. Geef eventueel de opdracht een andere naam

  4. Bepaal wanneer Atlas moet stoppen

  5. Klik op het groene vinkje

Stap 4: Bovenbouwafdelingen Roosterplan > OptimaliserenCopy link to Stap 4: Bovenbouwafdelingen Roosterplan > Optimaliseren to clipboard

Als er helemaal geen botsingen meer in uw roosterplan zitten, kunt u het roosterplan nog optimaliseren voordat u de lessen daadwerkelijk neerzet (inroostert). Het verschil met de voorgaande twee stappen is dat tijdens deze stap gedaan wordt alsof de lessen al echt in het rooster staan. Alle randvoorwaarden en strafpunten die u heeft ingericht, zijn nu van toepassing. Alle eventueel reeds ingeroosterde lessen, worden hierbij NIET verplaatst!

  1. Klik op de knop Optimaliseer roosterplan

  2. Klik op de knop Start Atlas

  3. Geef eventueel de opdracht een andere naam

  4. Bepaal wanneer Atlas moet stoppen

  5. Klik op het groene vinkje

Stap 5: Bovenbouwafdelingen Roosterplan > NeerzettenCopy link to Stap 5: Bovenbouwafdelingen Roosterplan > Neerzetten to clipboard

Wanneer u tevreden bent over het roosterplan, kunt u alle lessen daadwerkelijk inroosteren. Dat noemen we "neerzetten". Zodra de lessen zijn neergezet, kleurt de betreffende afdeling groen.

  1. Klik op de knop Neerzetten

  2. Klik op Zet de lessen in het rooster

Note

Optillen van het roosterplan

Nadat u de lessen heeft neergezet, zijn ze daadwerkelijk ingeroosterd. U kunt deze lessen echter ook weer optillen. Dat betekent dat ze van de positie worden gehaald en weer in het roosterplan terecht komen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als u moeite krijgt met andere in te roosteren lessen.

Stap 6: Alle geroosterde afdelingen optimaliserenCopy link to Stap 6: Alle geroosterde afdelingen optimaliseren to clipboard

Wanneer alle bovenbouw afdelingen geclusterd en ingeroosterd zijn, doet u er goed aan deze eerst langdurig te optimaliseren, voordat u naar stap 7 gaat. Kunt u gebruik maken van Atlas? Dan kunt u deze prima inzetten. U kunt afdeling voor afdeling optimaliseren, maar u kunt ook alle afdelingen tegelijk selecteren en optimaliseren. In het laatste geval krijgen alle afdelingen evenveel aandacht, maar wellicht wilt u de meest lastige afdeling eerst optimaliseren.

Note

Stel herindelen zo lang mogelijk uit

Zodra u een automaat aanzet heeft u de mogelijkheid bepaalde instellingen te gebruiken. Probeer de optie: "Met herindelen" zo lang mogelijk niet te gebruiken. De kans bestaat dat groepen in een vroeg stadium scheef worden getrokken. In een later stadium waarin de ruimte steeds meer beperkt wordt, is dit lastig te corrigeren.

Stap 7: Onderbouw afdelingen > RoosterplanCopy link to Stap 7: Onderbouw afdelingen > Roosterplan to clipboard

De roosterplanwizard is ook heel geschikt voor uw onderbouwafdelingen. Om niet te eindigen met een afdeling waar weinig ruimte meer voor is, kunt u afdelingen gebundeld inroosteren. Zeker afdelingen waar gekoppelde lessen zijn of veel dezelfde docenten werkzaam zijn, komen voor bundelen in aanmerking.

image.png

Stap 8: Optimaliseren alle afdelingenCopy link to Stap 8: Optimaliseren alle afdelingen to clipboard

Als alle lessen van alle afdelingen geroosterd zijn, kunt u verder gaan optimaliseren met de optie "leerling indelen" aan.

Note

Wat is de moeilijkste afdeling?

U kunt gebruik maken van de Roosteranalyse. Bijvoorbeeld om uit te vinden welke afdeling lastiger te roosteren is dan de anderen.)

volgende paginaVMBO praktijkrooster